Afacerile sunt distractive !

844

Afacerile sunt distractive… pana cand incepi propria afacere…

In zilele noastre mass media este plina de povesti de succes de initiere, articole despre milionari, carti de afaceri si reviste cu un singur mesaj simplu: Porneste propria afacere, este distractiv sa lucrezi pentru tine, o poti face! Vad tot mai multi oameni care cred prostiile astea, se arunca cu capul in acea „libertate” si apoi se ciocnesc de obstacole, punand la indoiala decizia lor in primul rand. Asadar, acest articol este despre realitatea din afaceri.

Povestea mea, in devenire

In prezent sunt in proces de a trece de la a fi dezvoltator- web la a conduce propria mea afacere in domeniu. Si nu, nu e acelasi lucru. Cand eram un dezvoltator, scriam coduri, realizam site-uri web si lansam proiecte pentru clienti. Practic, am fost un artizan. Acum, ca am inceput sa angajez alte persoane fizice autorizate, am fugit intr-o lume total diferita:

  • angajarea si gasirea unor talente
  • management de proiect
  • intermediar intre client si dezvoltatori
  • finante: venituri, cheltuieli, salarizare, taxe, TVA, venituri/profit, etc.
  • strategia de dezvoltare a companiei si gasirea clientilor de „dreapta”.
  • cultura de companie

Nici una dintre acestea nu este legata de codificare, de web design sau de orice proces de „creare” ci doar despre conducerea unei afaceri. Daca doresti ca afacerea ta sa fie de succes, o sa ai suficiente dureri de cap doar pentru a mentine activitatea.

Acum, nu te voi minti- cand situatia o cere, in cazul in  care un proiect este mai urgent sau colegii sunt prea ocupati, trebuie sa ma ocup si de artizanate. Dar, de cate ori fac asta, cu cat mai mult timp pierd cu asta, cu atat mai putin timp am pentru a gasi clienti noi si de a ma dezvolta, ceea ce inseamna mai putini bani.

In calitate de angajat intr-o companie, castigi un salariu iar daca pleci, pierzi doar salariul pentru un timp pana cand te angajezi din nou. In afaceri, nu ai doar riscul de a intra in faliment si de a nu castiga bani, dar esti de asemenea responsabil pentru angajatii, colegii tai si viitorul lor financiar.

Exemplul meu este in IT, dar se aplica in aproape orice domeniu. Daca esti expert in ceva, asta nu garanteaza deloc ca vei fi si un bun antrepenor. De fapt, cu cat vei fi mai bun in domeniu, cu atat vei fi mai slab ca om de afaceri.

Un alt mit in afaceri este acela ca poti obtine rezultatele dorite, daca lucrezi din greu. Dar daca incerci sa construiesti o afacere doar muncind din greu, recunosc- va fi doar un loc de munca, cu mai multe ore si pe un salariu mai mic.

Antreprenoriatul nu inseamna doar munca din greu ci a munci inteligent. Ca om de afaceri, ai nevoie doar de „material”, care poate fi forta de munca sau capitalul, construiesti ceva, reimpachetezi si vinzi pentru mai  multi bani. Cu cat lucrezi mai putin, cu atat te vei considera un antreprenor cat mai bun.

Uita-te la cei mai buni oameni de afaceri din domeniul IT. Deci ei ce au reusit? Ceea ce este cel mai important in afaceri. Aceasta este ceea ce cred dupa ce am avut succes si ghinion in afacere, iar schema este destul de simpla:

  • ofera oamenilor ceea ce intr-adevar au nevoie si pentru ce doresc sa plateasca.
  • fii vizibil online, indiferent de forma de marketing aleasa: social media, marketing de continut, video/audio, adwords/ anunturi platite. Oamenii trebui sa stie ca existi!
  • trebuie sa inveti cum sa vinzi.

Deci da, promovarea unei afaceri este distractiva. Sfatul meu este sa te consulti si cu altii din domeniul in care ai vrea sa activezi pentru a afla lucruri reale.