Hostelurile din toata Europa, s-au schimbat foarte mult in ultimii ani. Cu ceva timp in urma, hostelurile erau folosite in mare parte de catre drumetii din mediul rural, dar astazi, organizatiile de tineret gasesc aceste locatii din marile orase atractive pentru oamenii care nu doresc sa se cazeze la un hotel.
Majoritatea dintre cei care aleg sa ramana aici peste noapte, raman datorita preturilor mici cerute. Camerele cu 4 camere pentru grupuri si cu baie comuna pot avea preturi incepand cu 15 euro, pe cand o camera single cu baie privata poate ajunge la 50 de euro pe noapte.
Poate ca suna ciudat, dar recesiunea economica care a inceput in anul 2008, a insemnat o crestere a numarului de persoane cazate pentru multe pensiuni. Multi calatori nu isi permit sa se cazeze la un hotel scump.
Managerii de pensiuni spun ca tipul de oaspeti care ii au s-a schimbat, existand un mix intre excursionisti, studenti, tineri profesionisti din mediul urban, familii cu copii, oameni de afaceri si chiar turisti mai in varsta.
In trecut, hostelurile erau renumite pentru camerele lor mari, care aratau ca niste camine. Tinerilor nu le pasa ca trebuiau sa doarma cu alte persoane in camera, majoritatea straine, daca totul era mai ieftin. Astazi, calatorii sunt in cautarea unei camere single sau duble.
In orasele mari, hostelurile moderne sunt stilizate cu usi moderne glisante si cu canapele viu colorate in salile de receptie. Chiar daca cele mai multe camere ofera doar paturi si o baie, hostelurile din ziua de astazi au baruri, cafenele, internet, muzica live si bucatarii in care iti poti pregati masa. Din ce in ce mai multi turisti doresc sa ramana la o pensiune din cauza atmosferei . Este mult mai usor de a intalni oameni, de a lega noi prietenii si de a face lucruri impreuna.
Adesea, hostelurile te ajuta sa te organizezi intr-un oras mare. Ele ajuta oaspetii sa inchirieze biciclete, sa organizeze tururi de oras, sau sa aranjeze bilete la teatru.
Primele hosteluri au fost infiintate in urma cu aproximativ o suta de ani. Oamenii au vrut sa paraseasca orasele si sa migreze la tara, pentru odihna si aer curat. La inceputul anului 1900, un profesor german a deschis primul hostel pe Valea Rinului, care exista si in ziua de astazi. In 1932, Federatia Internationala a Hostelurilor de Tineret, a fost fondata. De atunci, hostelling-ul, a devenit o forma populara de calatorie, in special in Europa, continentul cu cele mai multe forme de astfel de cazare.
In ultimii ani, se pare ca si in orasele mari din Romania, incep sa tot apara hosteluri, chiar daca majoritatea celor care le calca pragul sunt straini. Pana cand aceasta idee se va extinde si la noi, tine seama ca, daca vrei sa calatoresti cu gasca de prieteni si sa nu cheltui prea
mult, puteti alege sa stati cu totii in aceeasi camera.