Practicarea sportului de catre copii si adolescenti este asociata cu o serie de beneficii fizice, emotionale, sociale, educationale, care pot dura pana la maturitate. Participarea la sport cere tinerilor sa lucreze in echipa si sa fie persistenti pentru a reusi. De asemenea, le ofera acces la modelele pozitive, cum ar fi antrenorii si jucatorii mai in varsta. Tinerii tind sa fie mai sensibili la critici, loiali colegilor si mai motivati de factorii sociali decat de preocuparile academice.
Practicarea unui sport poate imbunatati abilitatile motorii si de fitness. Centrele Nationale pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda adolescentilor sa se angajeze in activitati fizice moderate, cum ar fi 30 de minute de jogging, sau alte activitati pentru a promova sanatatea articulatiilor, oaselor si a muschilor dar si pentru a controla greutatea.
S-a observat de asemenea ca facand activitate mai intensa si mai frecventa poate fi chiar mai benefic, cu toate ca, activitatea excevisa poate duce la leziuni sau oase slabite.
Sportul ajuta adolescentii sa dezvolte obiceiuri pe tot parcursul activitatii fizice, de care vor beneficia pe tot parcursul vietii lor. Efectele pe termen lung ale activitatii fizice inadecvate pot include obezitatea, diabetul si hipertensiunea arteriala, de aceea este atat de important ca tinerii sa dezvolte obiceiuri active, in loc sa petreaca timpul liber in fata televizorului, calculatorului sau jucand jocuri video.
Exercitiul este una dintre cele mai putin costisitoare metode de a ramane sanatosi. Studiile indica ca exercitiile fizice pot preveni bolile cronice intr- un mod la fel de eficient ca si medicamentele. Practicarea activitatii fizice este asociata cu un risc redus de 13 tipuri de cancer, inclusiv de san, de col, ficat sau leucemie.
Activitatea sportiva organizata ii ajuta pe copii sa isi imbunatateasca abilitatile cognitive, potrivit unui studiu. Activitatea fizica, in general, este asociata cu o mai buna realizare academica. In plus, o astfel de activitate poate influenta atitudinea si comportamentul, inclusiv concentrarea sporita si atentia.
Abilitatea fizica si sportul pot afecta in mod pozitiv aspectele legate de dezvoltarea personala in randul tinerilor, cum ar fi stima de sine, stabilirea obiectivelor si capacitatea de conducere.
Sportivele de sex feminin, au o probabilitate mai mica de a fi active sexual, de a consuma droguri, sau de a suferi de depresie, in comparatie cu colegele care nu practica nici o activitate fizica.
Tinerii care practica un anumit sport leaga adesea prietenii stranse cu ceilalti jucatori ai echipei. Aceste relatii sunt esentiale pentru sanatatea mintala, emotionala si fizica. Timpul petrecut impreuna construieste legaturi stranse care de cele mai multe ori dureaza o perioada foarte lunga de vreme.