Fantani celebre din Roma

Pentru cei care doresc sa vada cele mai bune locuri din Roma, exista excursii optionale care includ cate o vizita la unele dintre cele mai frumoase fantani din oras, aceasta fiind o experienta imbogatita.

In Roma Antica, apa este un motiv durabil, simbol al proprietatilor datatoare de viata, admirata si pentru valoarea sa estetica. Caracteristicile apei au aparut in cele mai mari gradini ale Imperiului Roman, iar multe dintre fantanile care decoreaza strazile Romei sunt considerate capodopere in sine.

Sculptorii si arhitectii responsabili de fantanile iconice ale orasului sunt printre unii dintre cei mai importanti artisti si mestesugari ai timpului, iar detaliile si frumusetea operelor lor este extraordinara. Astazi, te poti minuna de cele mai faimoase dintre aceste fantani facand un tur al Romei si venind fata in fata cu serendipitatea.

Fontana della Barcaccia

Situata in Piazza di Spagna, stilul baroc al Fantanii Barcaccia a fost creat de catre Pietro si Gian Lorenzo Bernini, in semn de omagiu fata de marea inundatie a raului Tiber, care a avut loc in anul 1598. Dupa cum se spune, singura modalitate de a naviga prin oras in timpul potopului, a fost barca, iar cand apele s-au redus in cele din urma, o singura nava a ramas blocata in piata. Papa Urban al -VII -lea, a comandat in anul 1627, aceasta minunata lucrare de arta travertinica, al carei nume se traduce „fantana vechii barci”, care a durat doi ani pana a fost finalizata. Afisand o simetrie frumoasa a formei, o parte din fantana este asezata sub nivelul strazii, contribuind la experienta autentica a spectatorilor de vechea inspiratie.

Fantana celor patru rauri

O alta piesa creata de mainile lui Bernini este Fantana celor patru rauri (Fontana dei Quattro Fiumi) din Piazza Navona, unul dintre cele mai iconice repere ale orasului. Comandata de catre Papa Innocent X, Bernini nu a fost ales initial pentru a proiecta fantana, dar cand a creat un model peste capul papal, acesta din urma nu a putut sa reziste frumusetii sale si a delegat opera lui Bernini. Numeroasele figuri ale fantanii includ zeii raului Nil, Gange, Dunarea si Rio della Plata. Aceste figuri inconjoara un obelisc egiptean, pe care sta un porumbel, acesta fiind simbolul bisericii si al familiei papale.

Fontana di Trevi

Toate drumurile de pe rutele din Roma au dus la Fontana di Trevi, datorita maretiei sale. De fapt, fantana isi trage numele din locatia sa, fiind situata la intersectia a trei drumuri ( tre vie). Nicola Salvi a castigat competitia dintre cei mai importanti arhitecti ai orasului pentru a proiecta fantana, care trebuia sa devina cea mai mare fantana baroca din oras. Cand a murit in anul 1751, Giuseppe Pannini a preluat proiectul, care a fost finalizat in 1762.

Centrul fantanii prezinta o figura puternica, Neptun, care se afla pe varful unei trasuri in forma de scoica, care este condusa de doi tritoni. Sensul uimitor al miscarii in aceasta capodopera este intarit de apa care cade din centrul ei. Exista o faimoasa legenda atasata de Fontana di Trevi, care ne spune ca aruncarea unei monede peste umar in apele fantanii iti va asigura intoarcerea la Roma. De ce sa nu incerci?

In timp ce primele trei fantani sunt aproape intotdeauna pe itinerariul tururilor din Roma, orasul are cate o surpriza in jurul fiecarui colt. Una dintre aceste surprize este incantatoarea Piazza Sant’ Eustachio, care nu este departe de Pantheon. Fantana minunata din granit a acestei piete dateaza din Roma Imperiala si face parte din complexul de bai al lui Nero.

Fantana numita Fontana delle Tartarughe (Fantana Testoaselor) poate fi gasita intr-o piata mica din ghetoul evreiesc al Romei. Aceasta piesa de marmura si bronz, creata de catre Giacomo della Porta in secolul al-XVI-lea, prezinta o scena destul de ciudata: mai multi tineri ajuta testoasele sa urce intr-un bazin deasupra capetelor lor. Pelicular? Da! Frumoasa? Da!