Lucruri care trebuie stiute inainte de a realiza un foraj

886
Lucruri care trebuie stiute inainte de a realiza un foraj

Un put este de obicei o gaura adanca care se face pe suprafata pamantului cu scopul de a gasi apa subteran. Motivul comun pentru care se fac fantani este obtinerea apei pentru diferite utilizari. Se estimeaza ca aproape 95 % din apa proaspata consumata in intreaga lume este obtinuta din surse subterane. Exista moduri diferite prin care pot fi abordate sondele de foraj. Inainte de a incepe forajul propriu zis, este important sa se tina cont de cativa factori.

In primul rand, trebuie luate in considerare cheltuielile care trebuie suportate de diferitele surse de apa disponibile. Procesul de construire a putului este o lucrare costisitoare de care proprietarul trebuie sa tina cont. Exista, de asemenea, riscuri foarte periculoase care pot sa apara brusc in timpul procesului atunci cand nu se lucreaza cu grija.

Este bine sa afli si ce alte sonde au fost forate in zona, acesta fiind un lucru esential. Departamentele geologice vor pastra intotdeauna, inregistrari de foraje puturi apa sapate intr-o zona si in ce profunzime au trecut sub suprafata pentru a obtine acviferul. Acesti oameni pot, de asemenea, sa dea sfaturi cu privire la locatiile in care acviferele pot fi accesate cu usurinta. Cunoasterea adancimii mesei de apa ofera o imagine a costurilor care ar putea fi implicate.

De asemenea, este important sa implici un specialist in acest proces. Activitatea poate fi foarte riscanta, in special in cazul in care se foloseste forta de munca manuala. Unele acvifere subterane sunt foarte uriase, continand volume mari de apa subterana. Exista, de asemenea, norme care reglementeaza modul de desfasurare a acestei activitati: consultarea unui specialist este in masura sa consilieze cu privire la obligatiile care trebuie indeplinite.

Urmatoarea sarcina este alegerea celei mai potrivite locatii pentru efectua un foraj. Se recomanda, de asemenea, o distanta de aproximativ 1.5 metri de cea mai apropiata casa rezidentiala. Locul ar trebui, de asemenea, sa fie usor accesibil pentru a permite servicii de intretinere periodica.

Apoi, trebuie stabilita metoda corecta de forare. Acest lucru depinde in mare masura de nivelul apei de pe suprafata solului, precum si de tipul de sol din zona. In zonele in care specialitatile geologice si hartile sugereaza ca nivelurile apei sunt foarte profunde, saparea manuala nu poate fi utilizata. Pe aceste locuri se recomanda masini uriase care sunt capabile sa foreze solul. In mod similar, atunci cand solul este greu si stancos, trebuie folosite masini metalice grele.

Pasul final este de a construi un suport pentru peretii din jur. Acest lucru va face peretii sa nu se prabuseasca in gaura in care procesul este terminat. Suporturile de perete previn, de asemenea, orice intrare a contaminantilor care ar putea fi usor absorbiti de mediul inconjurator.

Procesul de foraj al puturilor de apa este un proiect greoi, care este costisitor si plin de riscuri, plus ca implica si o multime de consultari cu specialistii din domeniul geologiei, pe langa pregatirea adecvata a riscurilor care pot sa apara.