Orasele viitorului

La nivel global, peste 50% din populatie traieste in zone urbane in zilele noastre, iar acest trend este asteptat sa continue, pana in 2045, numarul de oameni ce traiest la oras va creste cu 1.5 ori pan ala 6 miliarde, adaugand 2 miliarde de rezidenti urbani mai mult.

Cu mai mult de 80% din PIB-ul global generat in orase, urbanizarea poate contribui la o crestere sustinuta daca este administrata corespunzator prin cresterea productivitatii, permitand inovatii si noi idei sa iasa in evidenta.

Desi haosul cuantificarii oraselor ar trebui sa faca 50% din statistici nefolosibile, intrebarea mai mare este ce ascunde acest numar.

Cu toate acestea, viteza si dimensiunea urbanizarii aduce noi provocari, incluzand o cerere accelerata de case la pret bun, sisteme de transport bine conectate si alte infrastructuri, servicii fundamentale, de asemenea si joburi, in special pentru cei aproape 1 miliard de oameni saraci din mediul urban ce traiesc in asezari informale.

Orasele joaca de asemenea un rol important in provocarea schimbarii climei, in timp ce consuma aproape 2 treimi din energia lumii si sunt responsabili pentru mai mult de 70% din emisiile de gaz cu efect de sera la nivel mondial. In timp ce orasele se dezvolta, expunerea lor la riscul dezastrelor si climei creste. Aproape jumatate de miliard de rezidenti urbani traiesc in zone costale, crescand vulnerabilitatea la furtuni si cresteri ale nivelului marii.

Unele orase existente vor creste mai mari si este munca importanta de facut de oamenii inteligenti pentru a le imbunatati. De asemenea credem ca este posibil sa faci lucruri nemaipomenite la ceva fara antecedente.

Cum va arata orasul viitorului? Nu rezolvi nimic daca mergi la cinema sa vezi ceva din orasul viitorului. In loc de asta, planuieste o vizita la Istanbul, Songdo sau Singapore. Fiecare individualitate si profunzime ale oraselor acestea te vor uimi, dar exista si ingeniozitate o data cu provocarile aglomerarii, folosirea resurselor si cresterea economiei in stagnare.

Indiferent ce tip de tehnologie exista in orasul viitorului, acesta este inteligent, verde si eficient.