Planifica cu o zi inainte si creste-ti productivitatea

Ce ai facut cu o zi inainte conteaza la fel de mult ca ceea ce faci in fiecare dimineata. De fapt, ceea ce faci cu o noapte inainte te ajuta sa-ti cresti sansele de a reusi ceea ce iti planuiesti sa faci oricand.

Metoda pe care o folosesti nu conteaza. Tind sa cred ca, calendarele sunt mai eficiente decat listele to-do, dar exista alta categorie de oameni care crede in liste sau ceea ce este cunoscuta ca si metoda Ivy Lee:

„Termina fiecare zi scriind 5 cele mai importante lucruri pe care vrei sa le faci maine si incepe fiecare zi lucrand la acele 5 lucruri. Poti sa programezi acele 5 lucruri pe calendarul tau. Nu conteaza cum faci atata timp cat realizezi cele 5 lucruri.”

Cele mai eficiente sisteme de productivitate sunt destul de simple cand le diseci. Dar continuam sa cautam sfaturi de productivitate, fiindca facand aceste lucruri, ironic ne face sa ne simtim productivi. Daca petreci intreaga zi citind articole despre productivitate, la fel ca acesta, nu esti productiv. Cea mai buna modalitate de a vedea daca ceva functioneaza la tine este sa implementezi acel lucru si sa vezi ce se intampla.

Eu, unul experimentez cu sisteme de productivitate din cauza ca multe au ajuns in punctul in care nu mai functioneaza atat de bine. Exista zile in care rutina mea zilnica sa duce de rapa. Dar esecul intotdeauna a fost rezultatul unei planuiri proaste pentru ziua anterioare.

Daca nu ti-e clar ceea ce vrei sa faci intr-o zi, vei fi ocupat, dar probabil nu productiv. Daca iti planuiesti zilele cu o noapte inainte, nu numai ca le vei realiza intr-un timp mai scurt. Dar vei experimenta si un flux mai mare.

Prima ora dintr-o zi este cea mai importanta. Aceasta impune modul in care se va petrece intreaga zi. Daca iti petreci prima ora dintr-o zi distras de notificari, telefon, Facebook sau altele, intreaga ta zi va fi la fel. Pe de alta parte, daca iti petreci prima ora muncind la prioritatile tale esentiale, momentumul te va duce pe intregul zilei ca un model si vei munci si realiza lucruri unul dupa altul.