Top 20 de obiceiuri pentru fericire, sanatate, productivitate si succes

Sunt fascinata de obiceiurile care afecteaza fericirea, sanatatea, productivitatea si succesul. Am tot citit diverse materiale pe aceste subiecte si continuu sa experimentez noi  tactici pentru a vedea ce functioneaza cu adevarat in viata mea. Ma bazez pe cercetarea, citirea, invatarea de la experti si din experienta personala, iar aici am de gand sa iti prezint 20 de obiceiuri care sunt printre cele mai bune in a gasi fericirea, a fi mai sanatosi, mai productivi si mai de succes.

20. Fii generos – S-a dovedit ca, cheltuirea banilor pentru alte persoane duce la o mai buna bunastare si fericire decat daca ii cheltui singur.

19. Pune cat mai multe intrebari  si asculta cat mai mult. Expertul in creativitate si conducere Paul Sloane, autorul a 17 carti, inclusiv „Liderul inovativ” considera ca punerea intrebarilor este cel mai important obicei pentru ganditorii inovatori.

18. Faceti-va patul – Gretchen Rubin, cel mai bine vandut autor si cercetator al fericirii, spune: „Cand am cercetat cartea mea despre fericire, aceasta a fost cea mai importanta schimbare pe care oamenii o aduceau din nou si din nou”. A-ti face patul zilnic porneste un lant de reactii a unor obiceiuri productive pe parcursul zilei.

17. Sarbatoriti – Opreste-te sa te bucuri de succesele tale inainte de a trece la urmatorul lucru. David Campbell, formator la Centrul pentru Conducere Creativa, a spus cel mai bine: „Celebrarile sunt semnele de punctuatie care au sens asupra trecerii timpului. Fara ele, nu exista inceputuri si niciun sfarsit. Viata devine o serie nesfarsita de Miercuri.”

16. Zambeste – Simplul act de a zambi reduce stresul si mareste fericirea, chiar daca o faci fals sau fortezi zambetul. O fata fericita te face mai fericit.

15. Cumpara experiente, nu lucruri – Un numar mare de cercetari arata ca experientele ofera oamenilor mai multa fericire decat bunurile materiale.

14. Spune „nu” mai des – Incercarea de face totul inseamna, de obicei, sa nu faci nimic foarte bine. Jurnalistul si cercetatorul de succes Shane Snow spune ca adesea „lucrul care ne tine inapoi de la succes este incapacitatea noastra de a spune nu”.

13. Fii punctual – ajungand la timp, este un obicei care realizeaza doua lucruri foarte importante – acesta distruge stresul si imbunatateste relatiile in acelasi timp. Cel mai bine vandut autor de la New York Times, Greg McKeown recomanda adaugarea unui plus de 50% la timpul pe care il estimezi ca iti ia in fiecare zi. Intareste relatiile si creste sansele de succes, luand o decizie buna.

11. Blocheaza timpul in calendarul tau pentru a gandi – Inspira-te de la Bill Gates, CEO-ul Linkedln Jeff Weiner si CEO-ul Amazon Jeff Bezos construind timp de gandire neintrerupt in programul tau.

10. Nu verifica e-mailul prima data dimineata, nici seara inainte de culcare – Aceasta abordare este sustinuta de catre Tim Ferriss, care spune ca primul e-mail va distruge prioritatile zilei iar seara iti ofera insomnie.

9. Fa un singur lucru la un moment dat – acorda-i atentie in timp ce il faci. Acordandu-i atentie doar acelei sarcini iti permite sa realizezi mai multe in timp cu mai putina anxietate. Pe o nota asemanatoare, pune telefonul la distanta atunci cand petreci timp cu o alta persoana si acorda-i atentie nelimitata.

8. Trezeste-te mai devreme- Obtine un plus de timp si incepe cea mai importanta sarcina a zilei cat mai devreme.

7. Limiteaza lista ta de sarcini zilnice la 3, care sunt cele mai importante si urmareste productivitatea ridicata. Chris Bailey, cel mai bine vandut autor al Proiectului de Productivitate, spune ca acest obicei este unul dintre cele mai bune modalitati absolute de a-ti influenta pozitiv munca si viata zilnic.

6. Scrie 3 lucruri de care esti cel mai recunoscator la sfarsitul fiecarei zile. S-a dovedit ca o atitudine de recunostinta imbunatateste starea de spirit si sanatatea fizica.

5. Consuma macare. Nu prea multa. Mai multe plante. – Aceasta este filozofia sustinuta de catre autorul si cercetatorul de prestigiu Michael Pollan.

4. Citeste – cititul este un obicei al oamenilor de succes. Liderii de afaceri, cum ar fi Warren Buffett, Bill Gates si Elon Musk spun ca lectura a fost cruciala pentru succesul lor.

3. Dormi macar 8 ore pe noapte – Expertii recomanda stabilirea si mentinerea unui program consistent de somn si faptul de a dormi si de a te trezi la aceeasi ora in fiecare zi.

2. Mentine relatii stranse – Conexiunea sociala este cel mai mare predictor al fericirii, potrivit expertului din cercetarile si experimentele de la Harvard, Shawn Achor, care a studiat acest subiect mai mult de o duzina de ani.

1.  Exersarea – ” Unul dintre cele mai puternice instrumente prin care poti sa-ti optimizezi functia creierului” spune dr. John J. Ratey in cea mai bine vanduta carte a sa, Spark. Exersarea zilnica mi-a schimbat viata mai mult decat oricare alt obicei !