Calatoritul, esential pentru creativitate

148

Potrivit Teoriei de Invatare Transformationala pentru ca oamenii sa aiba paradigma sparta si extinsa trebuie sa aiba ceea ce se numeste o dilema de dezorientare.

In principal, o dilema de dezorientare te provoaca sa-ti regandesti traiectoriile, scopurile si valorile. Aceste experiente in general se intampla in medii noi in timp ce avand noi experiente in afara rutinelor tale, credintelor, normelor, rolurilor si modul traditional de a face lucrurile. Acestea pot fi inconfortabile, provocatoare de anxietate si total distrugatoare.

Daca astfel de experiente sunt atat de dezorientatoare si chiar dureroase, de ce ar dori cineva sa treaca prin astfel de experiente?

Ei bine, o dilema de dezorientare initiaza un proces de proprie reevaluare. Iti permite sa explorezi noi modalitati de gandire. Mai mult decat atat, creeaza posibilitatea de a intra intr-o tabula rasa personala permitandu-ti sa-ti reconturezi identitatea si viitorul.

Fara aceste experiente, vei trai intr-un siloz. Perspectiva prin care privesti lumea va fi foarte mica. Si astfel, nu vei avea un punct de vedere deschis si relevant a lumii. Cu cat intelegi mai mult lumea, cu atat mai bine vei fi capabil sa te adreseze unr probleme mai creativ.

Calatoria ca modalitate puternica de a te dezorienta si a-ti extinde viziunea asupra lumii

Calatoria este o modalitate foarte potenta de a-ti dezorienta viziunea asupra lumii. Cu toate acestea nu toate calatoriile sunt create egal.

Daca calatoresti in locuri in care esti confortabil, cum ar fi sa stai la un hotel de lux si cu oameni similari tie, sansele sa ai o dilema de dezorientare sunt mici. Cu cat iesi mai tare din zona ta de conforta cu atat ai mai mari sanse sa obtii o dilema de dezorientare.

Cu cat este experienta ta mai captivanta si extinsa cu atat viziunea ta asupra lumii va fi distorsionata. Cu atat mai mare va fi transformarea ta. Si cu atat mai mult vor tine efectele.

Gandeste-te la acest lucru. Daca nu calatoresti peste hotare si intalnesti noi oameni, gusti noi mancaruri, vezi noi lucruri, cum ai putea sa creezi lucruri noi pentru tine? Fara sa iesi din propria ta bula, cum ai putea sa te extinzi si sa cresti ca persoana?

Concluzii

Dupa aceste tipuri de experiente vei fi o persoana schimbata. Ai putea realiza ca scopurile tale actuale nu mai sunt ceea ce iti doresti. Ai putea sa vezi nevoia de a te inlatura din relatia care iti dauneaza la noile planuri de viitor.

Daca doresti ca transformarea sa persiste si sa continue, va trebui sa restructurezi proactiv mediul pentru a facilita o noua identitate si noi scopuri.